Het varieert van dreigend praten en de rekening niet willen betalen, tot stalken en familieleden bedreigen. 42 procent van de (kandidaat-)notarissen is tijdens het werk weleens bedreigd. In een derde van de gevallen gaat het om schelden, 7 procent van de respondenten wordt soms fysiek bedreigd. Dit blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Enkele citaten:
- Begin 2016 werd bekend dat de advocatuur in grote mate te maken heeft met bedreigingen en geweld. 74 procent van de advocaten gaf aan in aanraking te zijn geweest met geweld bij het uitoefenen van hun beroep. Een schokkend hoog aantal. Reden voor de KNB om een soortgelijk onderzoek uit te zetten onder de leden.
- De meeste notariële slachtoffers hebben te maken gehad met verbaal geweld: zo’n 60 procent. Ook schriftelijk per post of e-mail wordt er aardig wat gedreigd: 30 procent. 7 procent heeft te maken gehad met fysiek geweld. De overige 2 procent is bedreigd via social media. Schelden en het niet willen betalen van de rekening komt het meest voor. Maar ook dreigen met fysiek geweld, een wapen, de dood en het wat aandoen van naasten komt in het notariaat voor. Een enkeling heeft zelfs te maken gehad met duwen, slaan, schoppen en spugen.
- In de advocatuur waren de belangrijkste redenen om te dreigen en/of geweld toe te passen frustratie, een poging om te beïnvloeden en ontevredenheid over de werkzaamheden. In het notariaat gaat het dezelfde kant op. 35 procent van de dreiging en/of het geweld komt door frustratie, bijna 25 procent is een poging om te beïnvloeden en 20 procent is ontevreden over de verrichte werkzaamheden.
- (Kandidaat-)notarissen doen geen aangifte, omdat ze denken dat het geen zin heeft, begrijpen dat emoties hoog opspelen of het onderling hebben geregeld. Toch is het devies bij bedreiging: dienstweigeren en aangifte doen.
- Een goede houding is het meest effectieve instrument. Dat geldt niet alleen voor de notaris, maar ook voor professionals in andere beroepsgroepen. Les in de-escalatietechnieken zou vandaag de dag niet misstaan in een beroepsopleiding, ook in die tot notaris. Daarmee kun je niet alles voorkomen, maar heb je wel meer grip op ontwikkelingen.’
Lees meer over dit onderzoek in Notariaat Magazine editie 9 | november 2016